Sunset March Nijnegen

29 September 2024

Dit jaar heeft de ISB in het jaarprogramma voor het eerst opgenomen de Sunset March in Nijmegen. De Sunset March is sinds 19 oktober 2024 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.

Vlak bij de nieuwe stadsbrug in Nijmegen zijn op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal overgestoken. Daarbij zijn tijdens de zogenaamde “Waalcrossing” 48 geallieerde militairen omgekomen.

Tijdens de "march" over de brug passeert men 48 paren lichtmasten. Rond het tijdstip van zonsondergang ln loopt een veteraan voorop in het tempo waarin de lichten aangaan. Deze lichtmasten worden na elkaar ontstoken zodra de lichtmast wordt gepasseerd. Dit gebeurt sinds 2014 elke avond.

Met dit initiatief wil men niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Maar willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Er liepen 5 Engelsen, 1 Amerikaan, 7 burgers en 5 veteranen mee, waarvan 2 uitvoerende leden van het bestuur. Er hebben 3 ex-MFO-ers meegelopen zichtbaar met Steenrode Baret. 

Nadat de voorzitter van de ISB die als "Veteraan van de dag" een korte inleiding heeft gegeven verplaatste de deelnemers zich over de brug. Na de "march" verplaatste de deelnemers zich naar het monument om daar de laatste eer te bewijzen. De Veteranen brachten daar de militaire eregroet. Aansluitend werd er in een bij de brug in een bar-restaurant gezellig nagepraat en een drankje gedronken.

Voorzitter ISB

Nieuws